1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Politie gebruikt na 15 minuten al traangas tegen "verontwaardigden"

In Elsene hebben zondagmiddag enkele honderden mensen betoogd die verontwaardigd zijn over de politieke, economische en sociale situatie in Europa. De politie van de zone Brussel Hoofdstad-Elsene heeft 15 minuten na de start van de manifestatie al met traangas gespoten.

ikerremans

Onder tromgeroffel zijn de betogers rond 15 uur vertrokken vanaf het Flageyplein in de richting van het Europees Parlement. De politie schat het aantal deelnemers op 650. Vijftien minuten na aanvang kregen de eerste rijen betogers traangas op zich in de Dautzenbergstraat in Elsene.

Als reactie werden enkele projectielen in de lucht gegooid richting ordehandhavers. De politie probeerde de manifestanten terug te dringen richting Flageyplein. Rond 17 uur begon de algemene vergadering in het Luxemburgstation op een boogscheut van het Europees parlement.

Euro Plus Pact afschaffen

De "verontwaardigden" is een spontane en onafhankelijke beweging ontstaan in Spanje waarbij onder meer pleinen in steden worden bezet. De verontwaardiging is intussen overgeslagen naar andere EU-lidstaten waaronder België.

Een van hun eisen is het afschaffen van het Euro Plus Pact. Het plan is in 2011 gelanceerd op initiatief van Duitsland en Frankrijk waarbij de EU-landen zich engageren om politieke hervormingen door te voeren om onder meer de euro te vrijwaren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER