Biograaf van Rose Gronon betreurt verval aandenken

Luc Daems heeft donderdag zelf het monument voor schrijfster Rose Gronon aan de Schaapsbaan hersteld. "Tijdens een wandeling met vrienden langs het Rose Gronon-pad viel het me onlangs op hoe slecht de herinnering aan de schrijfster eraan toe is", zegt Daems.

Boris Rousseeuw

Hij heeft Rose Gronon goed gekend van 1970 tot aan haar dood in 1979, en heeft nadien mee aan de kar getrokken om het Gronon-pad, het monument en de zitbank ingericht te krijgen. Daems heeft ook al tientallen artikels en drie boeken aan Gronon gewijd, en hoopt tegen eind volgend jaar klaar te zijn met zijn biografie van haar.

"Haar houten graf achter de kerk van Wildert is verzakt en afgeschilferd, en de gedenkplaat aan het huis in de Sint-Jansstraat waar ze gewoond heeft, is gebarsten", somt hij op. "Aan de Schaapsbaan ziet het er ook niet goed uit. Het straatnaambord Rose Grononpad is gewoon verdwenen, het tekstbord met uitleg is gevandaliseerd, de zitbank ziet helemaal groen, en het monument was uit elkaar gevallen. De houten boord was kapot en de koperen plaat met uitleg lag op de grond."

Daems heeft de plaat meegenomen naar huis en daar opgepoetst. Donderdag plaatste hij ze terug. Met een vriend heeft hij ondertussen ook de grafzerk van Rose Gronon weer waterpas gezet. Hij hoopt nu dat de gemeente Essen de rest van het werk zal willen doen.

Boris RousseeuwMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio