Neoconservatieven verliezen greep op Republikeinse partij

Na bijna tien jaar lijkt het bewind van de neoconservatieven in de Republikeinse Partij ten einde. In het laatste debat van presidentskandidaten neigde de partij zelfs naar isolationisme.

ssimons

Tijdens het debat maandag verdedigde geen enkele van de Republikeinse kandidaten de militaire interventie in Libië, en suggereerden verschillende kandidaten dat het tijd was voor Washington om de militaire betrokkenheid in de wereld af te bouwen.

"Dit is duidelijk niet langer de Republikeinse partij van George W. Bush, Dick Cheney of Donald Rumsfeld", concludeert politiek commentator Michael Tomasky in The Daily Beast. "De neoconservatieven zijn geschiedenis."

Koerswijziging

"Wordt de Republikeinse partij isolationistisch voor 2012?" vraag Jackson Diehl zich zelfs af in de Washington Post. Diehl is een interventionist die vaak ijverde voor een "regeringswissel" in landen die vijandig staan tegenover de VS of Israël. "Al met al leverde het eerste Republikeinse debat een grote koerswijziging op voor een partij die tien jaar geleden gedomineerd werd door de neoconservatieve beweging, die pleitte voor een agressieve interventiepolitiek in het buitenland", schrijft hij.

Vooral de uitspraak van Mitt Romney over Afghanistan viel op. "Het is tijd om onze soldaten zo snel mogelijk naar huis te halen. Vanaf het moment dat onze generaals beslissen dat we het land kunnen overdragen aan de Afghaanse militairen", zei Romney. En hij voegde daaraan toe: "Ik denk ook dat we geleerd hebben om geen onafhankelijksheidsoorlog meer te gaan voeren voor een ander land."

Jim Lobe

IPS

Foto Photonews

Nu in het nieuws