Rhodia en Umicore recycleren zeldzame aarden

Rhodia en Umicore recycleren zeldzame aarden

Rhodia en Umicore recycleren zeldzame aarden

Print
De Franse chemiegroep Rhodia gaat de zeldzame aarden recycleren die de materialengroep Umicore uit herlaadbare nikkel-metaalhydride-batterijen haalt in Hoboken.

Nikkel-metaalhydride-batterijen worden vooral gebruikt in herlaadbare consumententoepassingen zoals draadloze telefoons, speelgoed en spelletjes, elektrische apparaten en in hybride elektrische voertuigen.

Een NiMH-batterij bevat meestal ongeveer 7% zeldzame aarden, waaronder cerium, lanthanum, neodymium en praseodymium. Een AAA-batterij levert ongeveer 1 gram zeldzame aarden op, een elektrisch huishoudapparaat 60 gram en een batterij voor hybride elektrische voertuigen 2 kg. Herlaadbare lithium-ionbatterijen bevatten daarentegen geen noemenswaardige hoeveelheden zeldzame aarden.

Nadat bij de recyclage van de batterijen in Umicore het nikkel en ijzer van de zeldzame aarden zijn gescheiden, verwerkt het materialenbedrijf de zeldzame aarden tot een hoogwaardig concentraat dat in de fabriek van Rhodia in het Franse La Rochelle verder wordt geraffineerd tot zeldzame aardmaterialen.

De samenwerking start eind dit jaar.

JVG

.

Nu in het nieuws