Tripoli erkent "direct contact" met de rebellen

Tripoli erkent direct contact met de rebellen

Tripoli erkent "direct contact" met de rebellen

Print
In Parijs hebben vertegenwoordigers van het Libische regime en van de rebellie met elkaar "direct contact" gehad. Dat maakte de Russische afgevaardigde in Tripoli, Michail Margelov, donderdag bekend, op basis van een gesprek met de leider van de Libische regering Baghdadi Mahmoudi.

"Men verzekerde me dat er al ontmoetingen tussen Benghazi, waar het hoofdkwartier van de rebellie is gevestigd, en Tripoli aan de gang zijn", aldus Margelov. "De Libische eerste minister vertelde me dat er woensdag een onderhandelingsronde plaatsvond in Parijs." De speciale gezant zei ook dat de Franse president Nicolas Sarkozy over de resultaten van die ontmoeting geïnformeerd is.

Geen van beide kampen in de Libische crisis gaf tot nog toe het bestaan van onderhandelingen voor de oplossing van het conflict toe. De rebellen eisen het vertrek van kolonel Moammar Kadhafi. De autoriteiten sluiten diens vertrek echter uit.

Dialoog

"Volgens het standpunt van Tripoli bestaat er in ieder geval een dialoog tussen beide Libische partijen", aldus Margelov, die een voorzichtig optimistisch is over een politieke oplossing van de crisis. "In alle conflicten neemt ieder kamp een solide positie in, waarover het onmogelijk lijkt te onderhandelen. Dat is net het doel van alle inspanningen tot verzoening: posities benaderen die elkaar lijken tegen te spreken", zei de Russische diplomaat.

Margelov is de speciale gezant van het Kremlin voor Afrika. Hij spreekt Arabisch. Op 7 juni begaf Margelov zich al naar Benghazi voor de eerste Russische poging tot verzoening in het Libische conflict.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws