Professor: "Alle drugs legaliseren en de staat als winkel"

Professor: Alle drugs legaliseren en de staat als winkel

Professor: "Alle drugs legaliseren en de staat als winkel"

Print
Paul De Grauwe, professor economie aan de KULeuven en voormalig Open Vld-senator, pleit voor de legalisering van alle drugs. Bovendien vindt hij de staat als drugswinkel het overwegen waard.

"Ik ben tegen druggebruik, maar de conclusie van mensen als Kofi Annan (voormalig VN-secretaris) en Mario Vargas Llosa (Nobelprijswinnaar) luidt dat de oorlog tegen drugs gefaald heeft en dat de repressieve aanpak niet werkt", zegt De Grauwe in Humo.

"Een heel eenvoudig economisch systeem ligt aan de basis", zegt de professor. "Als je iets buiten de wet stelt, wordt het heel winstgevend. Dat drugs illegaal zijn, leidt tot neveneffecten als criminaliteit, blind geweld, corruptie..."

"Als je drugs legaal maakt, stort de winstmarge als een soufflé in elkaar. De drugsbaronnen haken af omdat het niet meer winstgevend is. Extra voordeel: je kan er belastingen op heffen, zoals nu op sigaretten al gebeurt."

Drempel

De Grauwe denkt niet dat de lagere drempel tot meer gebruikers zou leiden. Hij haalt aan dat in Portugal heroïnegebruikers niet meer vervolgd worden. "Men vreesde dat dat tot horrorscenario's zou leiden en dat iedereen aan de heroïne zou gaan. Wel: het gebruik is er niet gestegen."

Staatswinkels

De Grauwe vindt verder dat België de legalisering van alle drugs niet alleen kan aanpakken en pleit voor een Europese aanpak. Hij noemt staatswinkels een optie. "Zo hou je voldoende controle om minderjarigen te beschermen."

.

Nu in het nieuws