Parket kan dan toch beslag leggen op miljoenen Lommelse drugsbaron

Parket kan dan toch beslag leggen op miljoenen Lommelse drugsbaron

Parket kan dan toch beslag leggen op miljoenen Lommelse drugsbaron

Print
Het federale parket kan dan toch beslag leggen op de waardepapieren van drugsbaron Adrianus 'Janus' Van Wesenbeeck. Door een vonnis van het gerecht zouden de miljoenen bij de drugsbaron uit Lommel blijven, maar het parket heeft nu cassatieberoep aangetekend zodat de waardepapieren toch niet teruggaan naar hem.

Janus en zijn vader werden midden jaren negentig in Nederland veroordeeld tot respectievelijk vijf en vier jaar cel wegens een internationale hasjtrafiek met campers. Vader en zoon Van Wesenbeeck moesten de Nederlandse staat ook een bedrag van ruim 1,6 miljoen euro betalen en daarom werd beslag gelegd op hun waardepapieren in ons land.

De Nederlandse justitie vroeg de Belgische autoriteiten die in beslag genomen waardepapieren vrij te geven voor verkoop. Daarbij was Nederland bereid aan asset sharing te doen, waarbij België net als Nederland vijftig procent van de verkoopsopbrengst zou krijgen.

Maar de correctionele rechtbank van Hasselt wees de uitvoerbaarverklaring af door verjaring. Niet alleen in Nederland had het dossier vertraging opgelopen. Ook in België was het misgelopen. De documenten moesten eigenlijk naar het federaal parket in Brussel zijn gestuurd, maar kwamen terecht bij het parket in Brussel.

Toen Janus in maart 2011 door de Hasseltse rechtbank veroordeeld werd tot tien jaar cel wegens internationale drugshandel, kon het Belgische gerecht opnieuw geen beslag leggen op de 2,5 miljoen euro van de drugsbaron.

Adrianus ging in beroep tegen zijn veroordeling. Op 23 juni volgt het arrest in Antwerpen.

Adrianus' raadsman Luk Delbrouck heeft recent nog een fax gestuurd naar het federale parket om de 2,5 miljoen euro vrij te geven.

De waardepapieren blijven nu op de griffie tot wanneer Cassatie een uitspraak heeft gedaan.

Archieffoto

.

Nu in het nieuws