Rechter moet activiteiten van motorbendes kunnen verbieden

Rechter moet activiteiten van motorbendes kunnen verbieden

Rechter moet activiteiten van motorbendes kunnen verbieden

Print
"De kortgedingrechter moet bepaalde activiteiten van motorbendes kunnen verbieden. Hij moet het recht op veiligheid van iedere burger afwegen tegen de vrijheid van vereniging. Dat is geen taak voor de burgemeesters, we moeten hen daar niet mee lastig vallen. Het parlement moet een initiatief nemen om dergelijke korte gedingen mogelijk te maken". Dat zegde Patrick Dewael (Open Vld) in de Kamer aan minister van Justitie Stefaan De Clerck (CD&V). Dewael voegde er nog aan toe dat het geen zin heeft om de bendes zelf te verbieden. "Want dan duiken die toch weer op onder een andere naam. Maar een verbod kan wel gaan over sommige van hun activiteiten".

Patrick Dewael ondervroeg De Clerck over de strijd tussen de motorbendes met de "crapuleuze moorden tot gevolg". De minister zegde dat het federaal parket àlle feiten en dossiers rond de motorbendes centraliseert. Dat staat in een circulaire van 2009 van het college van procureurs-generaal.

"De lokale parketten moeten hun feiten bij het federaal parket melden. Het federaal parket heeft een ploeg die speciaal rond motorbendes werkt. Tegelijkertijd heeft ook de politie zo'n ploeg. Beiden werken samen. We zetten die ploegen nu in in Tongeren, zoals we dat eerder deden in Kortrijk en Leuven".

De minister zegde nog dat al in 1998 een nultolerantie tegenover de motorbendes werd afgekondigd, maar dat had niet veel resultaten. Vandaar de nieuwe circulaire.

Volgens de justitieminister zijn er drie grote dossiers. "Het probleem is dat we moeilijk kunnen bewijzen dat de motorbendes een criminele organisatie zijn in de juridische betekenis van het woord. Tot nu toe kon dit niet. Misschien kan het met de nieuwe feiten wel. Eens dat is gebeurd, wordt het veel makkelijker om de bendes aan te pakken".

JDW

.

Nu in het nieuws