Huismussen verhinderen afbraak pand naast stadion

Print
Aalst - Zo'n 15 koppels huismussen, die hun kroost opkweken in een slooprijp pand aan het station van Aalst, zorgen ervoor dat de sloophamer drie maanden op stal moeten blijven.

Door het soortenbesluit is het verboden om beschermde vogels te verjagen, meldt Vogelbescherming Vlaanderen. Eind mei meldden ongeruste sympathisanten van de natuurvereniging dat er aan het station van Aalst een kolonie huismussen dreigde te verdwijnen. In de omgeving van het oude gebouw in de Dr. André Sierensstraat komen drie evenwijdige busstations met zes verschillende haltezones.

"Zowel de voor- als achtergevel van het leegstaande pand vertonen bovenaan tal van grote, ronde stellinggaten die de ideale nestgelegenheid vormen voor huismussen", aldus Jan Rodts van Vogelbescherming Vlaanderen. "Het soortenbesluit verbiedt de vernieling of verstoring van nesten van beschermde vogelsoorten. We moesten echter nauwelijks moeite doen om De Lijn te overtuigen om de sloop uit te stellen tot na 15 september. Tegen volgend jaar zullen we zorgen voor alternatieve broedgelegenheid." De Lijn zegt dat de sloop nodig is om het nieuwe busstation af te werken, maar dat er voor de aanleg van de perrons geen hinder is.

B

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio