Burgemeesters mogen mensenhandelspanden sluiten

Burgemeesters mogen mensenhandelspanden sluiten

Burgemeesters mogen mensenhandelspanden sluiten

Print
De Kamer keurt straks een wet goed waardoor burgemeesters de mogelijkheid krijgen om een pand waar mensenhandel of mensensmokkel vermoed wordt voor zes maanden te sluiten.

Het voorstel komt van Senator Vanessa Matz (cdH) (foto) en het werd reeds in de Senaat goedgekeurd.

Burgmeesters moeten meer mogelijkheden krijgen om op te treden tegen mensenhandel en mensensmokkel. Volgens het voorstel zullen ze in de toekomst een pand waar mensensmokkelaars hun illegalen onderbrengen of waar mensenhandelaars hun prostituees gevangen houden, kunnen sluiten. Dat zal voor zes maanden kunnen en pas na overleg met het gerecht. Zo wil men verhinderen dat burgemeesters een undercoveronderzoek van de gerechtelijke politie gaan doorkruisen. Momenteel kunnen burgemeesters al cafés, bordelen en jeugdclubs sluiten als die overlast veroorzaken.

De verhuurders van zo’n "mensenhandelspand" zullen via het gerecht een schadevergoeding moeten eisen, tenminste als ze volledig te goeder trouw zijn en van de mensenhandel niets afweten.

In 2009 stelde de politie volgens het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding 3.790 zaken van mensenhandel én mensensmokkel vast. Er waren 188 veroordelingen.

Wie de slachtoffers van mensenhandel zijn kan u zien op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

.

Nu in het nieuws