Handelsbeurs krijgt zijn grandeur weer

Volgens de toekomstige uitbaters van de Handelsbeurs krijgt het beschermd monument zijn oorspronkelijke grandeur weer. "We hebben anderhalf jaar tijd verloren, maar tegen eind 2012 moet het klaar zijn."

Werner Van Reck is creative director van Act en een van de partners die de Handelsbeurs en de Schippersbeurs in de toekomst als evenementenhal, café en restaurant moeten doen draaien. Werner Van Reck is ook een communicatiespecialist. Hij begrijpt dan ook niet waarom Breevast, de ontwikkelaar van de Handelsbeurs-site, niet wil reageren op de zichtbare verloedering van het beschermde monument.

Maar hij blijft enthousiast geloven in het project. Meer nog, hij hoopt dat er dit najaar kan gestart worden met de renovatie, zodat Handelsbeurs en Schippersbeurs eind 2012 kunnen opgeleverd worden. En ook: volgens de architecten is het perfect mogelijk om de zaal in haar oorspronkelijke grandeur te herstellen. Twee jaar later dan oorspronkelijk voorzien, maar dat heeft zijn redenen, zegt Werner Van Reck.

Crisis steekt stokken in wielen

Eind 2007 kreeg Breevast de gebouwen waar vroeger de dienst bevolking in huisde voor 99 jaar in pacht. "Daar komt het Marriot-hotel. De stad Antwerpen vroeg hen of ze ook de Handelsbeurs en de Schippersbeurs erbij wilden nemen. Er werden plannen gemaakt en goedgekeurd, maar toen strooide de economische crisis roet in het eten. Het project heeft zo anderhalf jaar in de ijskast gestoken."

Toen Breevast de vraag kreeg om de historische gebouwen mee in pacht te nemen en ze te restaureren in hun vroegere vorm, zocht de vastgoedontwikkelaar voor het horeca- en evenementengedeelte een huurder. Het 'winnende' voorstel kwam van Werner Van Reck en drie andere partners, onder wie evenementenorganisator Luc Van Hove van Zanzibar en zakenman Luc Van Milders, ex-baas van Carestel. "We willen de Handels- en Schippersbeurs terug aan de Antwerpenaar geven", vertelt Van Reck enthousiast. "De kracht van de locatie zit hem in zijn historiek en zijn architectuur - naar mijn bescheiden mening nog mooier dan het Centraal Station. En het gebouw maakt deel uit van het collectieve geheugen van een paar generaties Antwerpenaars. Dat verklaart ook het massale protest."

De plannen dan. Op de benedenverdieping komt een mobiel terras. Een Grand Café dat opzijgezet wordt als er evenementen zijn. In de Schippersbeurs komt een restaurant. "Belgische keuken, kwaliteit maar betaalbaar." En op de gaanderijen worden kleine ruimtes gecreëerd, die door bedrijven kunnen worden gehuurd.

Bijschrift foto: Werner Van Reck zit boordevol plannen voor de Handelsbeurs

WD

Foto: Sarah Van Den Elsken

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio