"Griekenland niet levensbedreigend voor Belgische banken"

Griekenland niet levensbedreigend voor Belgische banken

"Griekenland niet levensbedreigend voor Belgische banken"

Print
"Mocht Griekenland er niet in slagen om zijn verplichtingen na te komen, dan is dat niet levensbedreigend voor de Belgische banken", zegt gouverneur Luc Coene van de Nationale Bank. "Het geld dat ze aan Griekenland hebben toegestopt, is beperkt. Zeker in vergelijking met de Franse en Duitse banken."

De Belgische banken hadden eind 2010 voor 1.151 miljard euro aan vorderingen en beleggingen uitstaan. Daarin zaten nog voor 143,4 miljard euro aan allerhande staatsleningen. Het grootste pakket komt uit eigen land. Van Italië (17,1 miljard euro), Spanje (6,3 miljard euro), Portugal, Griekenland en Ierland samen hadden de Belgische banken voor 30 miljard euro aan effecten in portefeuille.

Daarnaast hebben ook de Belgische verzekeraars geld uitstaan in staatsleningen van de zuiderse landen. Zo hebben ze voor 9 miljard euro aan Italiaanse effecten in handen, voor 5 miljard euro aan Spaanse leningen en voor 4 miljard euro aan Grieks staatspapier.

"Als toezichthouder op de financiële sector volgen we de situatie uiteraard permanent, maar we verwachten geen levensbedreigende impact van de situatie in Griekenland. Wel staan we klaar voor alle scenario's. Wij moeten immers voorbereid zijn op het slechtste scenario", aldus nog Coene.

Ook voor Dexia - dat vandaag op de beurs een klap krijgt - ziet Coene geen majeure problemen. "De solvabiliteit van de bank is goed. Alleen is ze nog altijd op anderen aangewezen voor haar financiering. Als die dan afhaken, komt er druk."

Dit alles sluit volgens Coene niet uit dat banken als Dexia en KBC beter versneld hun financiële draagkracht versterken. Daarbij kunnen ze onder meer een beroep doen op hun aandeelhouders. KBC heeft het idee al afgetoetst. Al zal uiteindelijk veel afhangen van Griekenland. "Als de marktstress over mogelijke wanbetalingen wegvalt - wat relatief snel kan gebeuren - belanden we in een heel ander en veel beter scenario", zegt hij.

"Globaal genomen is de financiële sterkte van de Belgische banken het voorbije jaar trouwens toegenomen. Na verliezen in 2008 en 2009 boekten ze vorig jaar weer winsten, maar we hebben nog een weg af te leggen", aldus nog Coene.

Stress

Intussen wacht ook de nationale bank op de uitkomst van de stresstests bij de banken. 91 Europese banken moeten daarin bewijzen dat ze sterk genoeg zijn om te overleven in een aantal crisisscenario's. Daaronder ook de Belgische banken Dexia en KBC. BNP Paribas Fortis wordt vanuit Frankrijk gecontroleerd, ING vanuit Nederland. De resultaten worden begin juli verwacht.

Een falen van de Griekse overheid is echter niet voorzien in de scenario's die aan de banken zijn voorgeschoteld. Nochtans klinken de stemmen steeds luider om hen 'op vrijwillige basis' mee te laten werken aan een reddingsplan voor Griekenland. "Zij hebben er alle belang bij om de situatie niet te laten ontsporen. Ze zouden zich bijvoorbeeld kunnen engageren om de Griekse staatsleningen die op vervaldag komen te vervangen door nieuwe Griekse staatsleningen", aldus nog Coene.

JVG

.

Nu in het nieuws