"Gepest en uitgelachen toen ouders zijn gestorven"

De vrouw van een 53-jarige onderhoudstechnicus van de stad Gent, die in 2007 zelfmoord pleegde en in zijn afscheidsbrief aangaf dat hij gepest werd, betreurt dat drie ambtenaren zich niet voor de strafrechter moeten verantwoorden voor schuldig verzuim. "Ik hoop dat er gerechtigheid komt en dat de pesters geen leidinggevende taken meer mogen uitvoeren", zei Nancy De Bruycker na afloop van de zitting van de kamer van inbeschuldigingstelling in Gent.

wverhaert

Het slachtoffer maakte in 2007 een eind aan zijn leven. In een brief die hij achterliet voor zijn familie schreef hij: "Aan de pesters, verkleineerders, bedankt!". Twee ambtenaren bij de dienst Gebouwen van de stad Gent moeten nu voor de correctionele rechtbank verschijnen voor onopzettelijke doding.

Een andere leidinggevende en twee medewerkers van de dienst preventie werden beschuldigd van schuldig verzuim maar zijn buiten vervolging gesteld. "Ik vind het jammer dat ze zich niet voor de rechter moeten verantwoorden", zegt De Bruycker. "Bepaalde leidinggevende mensen zitten nog altijd op hun post, hoewel ze eigenlijk geen mensen onder zich zouden mogen hebben."

De vrouw hoopt dat er een einde komt aan pestgedrag op het werk. "Bij mijn man was het een opeenstapeling van pesterijen. Ze lachten hem uit toen hij een zwaar verkeersongeval had, ze lachten hem zelfs uit toen zijn ouders stierven. Ik ben blij dat er schot komt in de zaak en dat het proces voor de rechtbank zal gevoerd worden, want ik wil het kunnen verwerken."

Nu in het nieuws