Janssens: "Ouders moeten problemen bij jongeren erkennen"

“De ouders van deze jongeren mogen de problemen niet blijven ontkennen. Daar schiet niemand iets mee op”, zegt burgemeester Patrick Janssens (sp.a) in de nasleep van de rellen op de Turnhoutsebaan.

Als buurtwerkers of mensen van het stadsbestuur ouders bezoeken wier kinderen betrokken waren bij problemen, overheerst vaak de ontkenning. “Wat er bijvoorbeeld op de Turnhoutsebaan is gebeurd, wordt door de ouders wel veroordeeld. Maar de rol van hun kinderen daarbij wordt vaak ontkend. Het erkennen dat er een probleem is, is blijkbaar voor veel van deze ouders moeilijk te aanvaarden”, zegt Patrick Janssens.

Tegelijkertijd stelt de burgemeester ook vast dat er vaker problemen zijn met Marokkaanse jongeren dan met Turkse. Een argument dat wel eens gebruikt wordt, is achterstelling. “Ook dat probleem bestaat, maar is volgens mij dan weer niet groter bij Marokkaanse jongeren dan bij Turken”, vervolgt Patrick Janssens.

STANDPUNT: 'Janssens legt zijn kaarten op tafel, De Wever nog niet'

Niet stigmatiseren

De burgemeester wijst erop dat het in alle gevallen steeds om kleine groepen jongeren gaat. “We mogen niet een hele gemeenschap stigmatiseren. Dat is geen goede boodschap en bovendien fout. Het merendeel van de Antwerpse jongeren, wat hun achtergrond ook is, gedraagt zich goed en veroorzaakt geen problemen.”

Volgens Patrick Janssens is hard optreden door huisarrest of GASboetes te geven nodig, maar niet de enige oplossing.

“Als je ziet wat het positieve effect van zaalvoetbal op deze jongeren heeft, weet je waar we naartoe moeten. Antwerpen zal in de toekomst blijven verjongen. We moeten ervoor zorgen dat de jeugd de ruimte heeft om zich bezig te houden. Dat doen we door meer jeugdhuizen en sportpleinen te bouwen en de capaciteit van ons onderwijs uit te breiden”, besluit de burgemeester.

Patrick Van de Perre

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio