Zawahiri nieuwe leider van Al-Qaida

Ayman Al-Zawahiri is aangesteld als nieuwe leider van het terroristische netwerk Al-Qaida. Hij volgt Osama bin Laden op, die in mei door een Amerikaans commando gedood werd. Al-Qaida zal de "jihad tegen de afvalligen", met de VS en Israël op kop, voortzetten, zo luidt het in een persbericht.

wverhaert

Bin Laden begon zijn heilige oorlog pas toen hij al een volwassen man was, Al-Zawahiri ontpopte zich als tiener al als een extremistische fundamentalist. Uiteindelijk gaf hij een loopbaan als arts in zijn vaderland Egypte op om zich volledig te kunnen wijden aan de jihad.

Hij werd de rechterhand van Bin Laden en geldt als een belangrijke, zo niet de belangrijkste ideoloog van al-Qaida, vooral vanwege zijn sluwheid en ervaring die hij in de extremistische beweging heeft gebracht. Ook zou hij hebben gefungeerd als Bin Ladens lijfarts.

De VS stelden vervolging tegen hem in voor de rol die hij gespeeld zou hebben bij de aanslagen op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania uit 1998, waarbij 231 doden en 5.000 gewonden vielen.

Chirurg

De op 19 juni 1951 geboren Al-Zawahiri komt uit een familie van artsen en wetenschappers. In de jaren tachtig vocht hij in Afghanistan aan de zijde van moslimrebellen tegen het Sovjetleger en keerde dan terug naar Egypte om de islamitische jihad in een radicalere richting te duwen.

In 1985 ontmoette Al-Zawahiri in de Pakistaanse stad Peshawar Osama Bin Laden. Het is daar dat hij het idee van een staatsgreep en een daaropvolgende revolutie in één enkel land opgeeft. In plaats daarvan bekeert hij zich tot takfir: het bevechten van eenieder die zich niet strikt aan de Koran houdt.

In januari 1998 brengen Bin Laden en Al-Zawahiri een fatwa, een juridische order, uit onder de titel Het mondiale islamitische front tegen Joden en kruisvaarders.

Al-Zawahiri liet zich sinds 2000 alleen nog in videoboodschappen zien. In 2003 verscheen hij daarin voor het laatst in gezelschap van Osama Bin Laden. Waar Al-Zawahiri zich nu schuilhoudt, is nu niet duidelijk, vermoedelijk ook ergens in Pakistan.

Nu in het nieuws