Tientallen bedrijven vroegen Adecco om "zuivere Belgen"

Tientallen bedrijven hebben aan interimkantoor Adecco gevraagd om geen allochtone werknemers aan te nemen. Dat blijkt uit een lijst die uitgelekt is tijdens het gerechtelijk onderzoek over discriminatie bij Adecco. Er staan ook heel wat bekende en grote bedrijven op die lijst.

ikerremans

Begin juni werd Adecco veroordeeld wegens discriminatie en in het gerechtelijk onderzoek dook de bewuste lijst op. Er staan tientallen bedrijven op die de code BBB gebruikten om aan te duiden dat ze liever geen allochtone werknemers in dienst wilden nemen.

Zuiver koeienras

BBB staat voor Blanc Bleu Belge, wat een verwijzing is naar een zuiver Belgisch koeienras. Sommige bedrijven geven nog meer uitleg bij die code, zoals "want werkt vaak met de politie", "een goede Belg", "geen uitschot" of "BBB of andere nationaliteit, maar geen Arabieren".

Het is de Partij van de Arbeid (PvdA) die de lijst gepubliceerd heeft. De BBB-lijst dateert van tien jaar geleden. Adecco reageert verrast. "Ik kan niet bevestigen dat deze lijst bestaat. Ik heb ze nooit gezien en ik vraag mij af hoe ze op het internet is geraakt", zegt Marc Desmet, algemeen directeur van Adecco België en Luxemburg. Hij bevestigt dat zo'n discriminatie niet meer gebeurt. "Wij selecteren alleen op basis van competentie."

Er zitten ook heel wat grote namen bij de bedrijven, zoals C&A, Electrabel, Delhaize, het toenmalige Interbrew en Swatch. Ook het kledingmerk Benetton, dat nochtans gekleurde modellen gebruikt in de campagnes, zit in de lijst.

Bekijk hier de BBB-lijst

Beeld Photo News