Rederij zet honden in tegen drugstrafiek in Antwerpse haven

Rederij zet honden in tegen drugstrafiek in Antwerpse haven

Rederij zet honden in tegen drugstrafiek in Antwerpse haven

Print
Antwerpen - Rederij MSC Belgium krijgt in de Antwerpse haven steeds meer te maken met drugstrafiek en wil daar paal en perk aan stellen. Sinds eind 2010 zet ze daarom drugshonden in op schepen die uit risicogebieden afkomstig zijn. Dat gebeurt door een Nederlandse firma, in samenspraak met de douane en federale politie. Dat meldt de haven van Antwerpen woensdag.

De maatregel kwam er nadat in september en oktober vorig jaar op korte tijd tot tweemaal toe drugs werden onderschept in de Antwerpse haven. De Zwitserse rederij liet voordien al geregeld controles met drugshonden uitvoeren in Zuid-Amerikaanse havens, maar dat bleek dus niet voldoende.

"De maat was vol", verklaart Marc Beerlandt, managing director van MSC Belgium. "De bijkomende controles kosten ons wel wat centen, maar de schade die drugshandel aan onze reputatie toebrengt, kost ons nog meer", aldus nog Beerlandt.

Aanpak loont

De aanpak van MSC lijkt alvast te lonen. Sinds de honden er aan de slag zijn, werden er geen onderscheppingen meer gedaan op de Home Terminal van MSC. De controles zijn dan ook in de eerste plaats preventief en ontradend, ook voor havenarbeiders.

"In onze haven werden vorig jaar 8,4 miljoen containers behandeld. Een belangrijk deel daarvan passeert zonder problemen langs de Home Terminal van MSC. Het kan niet dat enkele havenarbeiders, die verleid worden door snel geldgewin, de reputatie van onze haven te grabbel gooien", juicht ook Antwerps Havenschepen Marc Van Peel (CD&V) de controles toe.

Lees ook: Havenarbeiders bestraft voor hulp bij invoer van cocaïne

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio