Man in cel voor moord op vrouw in zwembad

Een doodgewoon huis langs de drukke Lommelsesteenweg, een beetje verkommerd, het huisnummer met witte verf op de gevel geschilderd en een bijgebouwtje dat erop wijst dat de bewoner ooit aan uitbreiden heeft gedacht, maar zijn plannen ergens onderweg heeft gestaakt. In de tuin van die woning heeft zich op maandag 30 mei een drama voltrokken. Een moeder van vijf jonge kinderen liet er het leven. Verdronken in het zwembad. Haar man zit in de cel.

jlenaerts

De vrouw is Cynthia Elisabeth (41), haar man Jesus Fernerino (46). Beiden zijn van Curaçao, het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Ze hebben de Nederlandse nationaliteit, woonden lange tijd in de buurt van Kerkrade maar weken uit naar ons land nadat Fernerino, een militair, zijn pols verbrijzelde bij een ongeval.

"Ze kozen voor België omdat de sociale voorzieningen voor de kinderen hier beter zijn", zo wordt gezegd. "Het koppel heeft vijf kinderen, van wie enkelen autistisch zijn." Het oudste en het jongste kind zijn meisjes van 13 en 5 jaar, de anderen zijn jongens van 6, 9 en 14 jaar.

Contactverbod

Het gezin kende niet veel geluk in Leopoldsburg. Het huwelijk begon barsten te vertonen. Er waren geld- en andere zorgen. Het koppel raakte zelf niet uit de problemen en bracht de zaak voor de vrederechter die enkele dringende en voorlopige maatregelen nam. Zo kreeg Jesus Fernerino een verbod opgelegd om nog langer zijn vrouw, die inmiddels een nieuwe vriend had leren kennen in het bedrijf waar ze werkte, op te zoeken.

Zwembad

Toch zag Fernerino zijn kinderen nog. Zo ook op maandag 30 mei, toen hij in de loop van de dag zijn vrouw opzocht. Ze kregen ruzie en belandden in het zwembad achter het huis aan de Lommelsesteenweg. Fernerino zou daarop zijn vrouw in het zwembad hebben verdronken. "Een gegeven dat hij betwist", aldus zijn advocaat, meester Katrien Van der Straeten van het advocatenkantoor van Vic Van Aelst.

De volgende dag, dinsdag 31 mei, werd Fernerino aan de tand gevoeld en belandde hij achter de tralies. De ruzie met zijn vrouw en de val in het zwembad ontkent hij niet, maar wel dat hij haar doelbewust om het leven heeft gebracht.

De vijf kinderen van het koppel blijven achter. Familieleden hebben ze niet in ons land, die wonen in Nederland of op het eiland Curaçao, waar ze geboren zijn. De kinderen van het koppel zijn voorlopig in instellingen geplaatst, onder meer in Hasselt en in Peer.

Nancy Vandebroek

MEER OVER Leopoldsburg