Lanaken is nu ook een spoorhaven

De Limburgse gemeente Lanaken maakt nu ook deel uit van het netwerk voor internationaal goederenvervoer per spoor. Vandaag is er de eerste goederentrein vertrokken.

jvangeyte

Het ging om een trein met 1.200 ton aan hoogwaardig kwartszand. Dat wordt in opdracht van Sibelco naar Roemenië gebracht. Daar komt het over drie dagen aan. Het zal dan meer dan 2.000 km hebben afgelegd. De trein vervangt 48 vrachtwagens.

De uitbating van de nieuwe Albertspoorterminal langsheen het Albertkanaal in Lanaken werd voor 15 jaar toegekend aan Railport Lanaken. “Bij andere terminals wordt eerst een overeenkomst gemaakt met een grote verlader die voor het nodige volume zorgt en dan wordt de terminal gebouwd. Bij ons is het net andersom gegaan”, zegt directeur Paul Cornelissen.

Volgende dinsdag komt de tweede trein aan. En zodra de eerste trein terug is van Roemenië zal hij opnieuw met 1.200 ton kwartszand naar Roemenië vertrekken. “Verder lopen er diverse gesprekken met grote verladers uit de Euregio om vaste treinverbindingen naar Italië, Spanje en Zuid-Frankrijk op te starten. Deze hopen we na de zomervakantie te kunnen opstarten”, besluiten de bedrijfsleiders van Lanaken Railport Jurgen Gobyn en Paul Cornelissen.

JVG

MEER OVER Lanaken