1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Handelsbeurs lijdt onder extreme verwaarlozing

De Handelsbeurs, de oudste beurs ter wereld en ooit de parel aan de kroon van de Meir, ligt er totaal verkommerd bij. Sinds de brandweer het pand in de Twaalfmaandenstraat in 2003 liet sluiten wegens brandonveilig, stak niemand er nog een poot naar uit. De stad Antwerpen niet, en ook de nieuwe eigenaar niet, het vastgoedbedrijf Breevast. De tijd, de regen, een kolonie duiven en vertragingen in het bouwdossier deden de rest. Wie dezer dagen het eens zo florissante gebouw binnenstapt, krijgt geheid de krop in de keel.

ibroeksteeg

Losliggend parket vol duivenstront. Gaten in het dak. Afgepelde muren, kapotte deuren, half vernielde houten kantoortjes, kapotte wapenschilden op het plafond... “Oei! Is het zo erg?”, klinkt het bij Monumenten en Landschappen. “Dan moet u daar zeker over schrijven. Want de Handelsbeurs is een geklasseerd monument en behoort tot ons erfgoed.”

Winkelagora

Het lijkt wel of er al jaren een vloek hangt boven de Handelsbeurs. Toen de brandweer de tentoonstellings- en feestzaal sloot was er al jaren geen cent meer naartoe gegaan. En ook bij de sluiting had de stad geen geld om de broodnodige restauratie en opknapbeurt te financieren. Dus werd er - scenario Stadsfeestzaal - gezocht naar een privé-investeerder. In 2008 werd met veel poeha aangekondigd dat Breevast, een Nederlandse ontwikkelaar met een Belgische vleugel, van de Handelsbeurs een agora zou maken met winkeltjes en de ruimte volledig zou restaureren. Want de ruimte moet publiek toegankelijk blijven. Althans overdag, ’s avonds wordt ze het exclusieve terrein van de gasten van het nieuwe Marriot-hotel. Het overdekte plein zou immers de toegangspoort moeten worden tot het hotel, dat in de achterliggende gebouwen van de voormalige dienst Bevolking moet komen. En in de Schippersbeurs ernaast komt een grand café. Einde der werken: 2010.

Foto: Situatie vroeger

Vertraging

“In het oorspronkelijke voorstel kwam een deel van het Marriot-hotel tot in de Handelsbeurs”, zegt Joeri Dillen, kabinetsadviseur van schepen Ludo Van Campenhout. “Er waren hotelkamers voorzien op de eerste verdieping, op de huidige gaanderij. Uiteindelijk raakten we het erover eens dat het beter zou zijn om alle hotelkamers in het niet-beschermde gedeelte onder te brengen. Anders zou het heel moeilijk worden om sanitair en dergelijke aan te leggen. Vandaar dat het dossier wat vertraging heeft opgelopen.”

In principe staat dus niets nog in de weg van een nieuwe vergunningsaanvraag. Dat Breevast die nog niet heeft ingediend doet hier en daar wat wenkbrauwen fronsen. Al blijft Joeri Dillen optimistisch. “Eens de aanvraag binnen is, kan het snel gaan. Twee maanden na de aanvraag kan de vergunning er zijn, nog een maand later kunnen de werken dan starten. Dit najaar dus.”

Subsidies

Aangezien de Handelsbeurs zwaar beschadigd is na jaren van verwaarlozing, zullen de restauratiekosten navenant zijn. “Er zijn restauratiepremies toegekend”, weet men bij Monumenten en Landschappen. Hoeveel precies, is nog niet duidelijk. Want toegekend is nog niet verleend. Dat hangt af van de bouwvergunning. In elk geval betalen het Vlaams Gewest, de provincie en de stad dan elk hun deel.

We wilden graag weten waarom Breevast niet wat zorgvuldiger met dit onschatbare stukje Antwerps patrimonium is omgesprongen. Een deel van de restauratiekosten - onder meer belastinggeld - had zo kunnen vermeden worden.

“Met Breevast, kan ik u helpen?” “Kan ik de persoon spreken die zich bezig houdt met het dossier Handelsbeurs, astublieft?” “Ogenblikje, meneer” (10 seconden later) “De directie wenst geen commentaar te geven op dit dossier.” “En heeft de directie ook gezegd waarom, mevrouw?” “Voor de Handelsbeurs geldt een non-communicatie protocol. Goeiedag, meneer.”

Waarvan akte.

Wim Daeninck

CITTA

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio