De Padt wil 'pleinverbod' als sanctie voor amokmakers

Senator Guido De Padt (Open Vld) heeft een wetsvoorstel ingediend om pleinverboden mogelijk te maken voor voetbal- en stadshooligans. Dat meldt hij in een reactie op de Antwerpse rellen van vorige zaterdag.

ikerremans

Volgens De Padt moet het pleinverbod een nieuwe administratieve sanctie worden, naast de overlastboetes tot 250 euro.

“Minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom (Open Vld) wil een databank aanleggen van personen die regelmatig geweld plegen. Hooligans die daarin zitten zouden een pleinverbod kunnen krijgen. Niet voor het voetbalplein, maar voor openbare pleinen en straten waar rellen verwacht worden."

"Als Antwerpen binnen enkele weken op een openbaar plein een wedstrijd wil vertonen op een scherm, zou de burgemeester aan de bekende amokmakers een verbod kunnen opleggen om naar die vertoning te gaan.” In het voorstel van De Padt zou zo’n pleinverbod drie maanden kunnen duren.

Eerder al had de stad Antwerpen een straatverbod om tippelprostitutie aan het Atheneum tegen te gaan. Maar dat straatverbod stond niet uitdrukkelijk in de wet. Het werd einde 2009 vernietigd door de Raad van State. Met het voorstel van De Padt zou ook dit straatverbod wettelijk worden. De Padt is niet zomaar senator, hij was vroeger minister van Binnenlandse Zaken.

Meer over de nu opnieuw opflakkerende discussie over de overlastwet vindt u op de expertenpagina van John De Wit.

JDW

Foto: BFM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER