Amerikaanse drone beëindigt leven Al Qaeda-kopstuk Kashmiri

In Pakistan is vrijdag Al Qaeda-kopstuk Ilyas Kashmiri overleden. De 47-jarige gezochte terrorist werd gedood bij een aanval door een drone, een onbemand vliegtuigje, van het Amerikaanse leger.

De aanslag deed zich voor in Zuid-Waziristan, niet ver van de grens met Afghanistan. Naast Kashmiri werden er nog acht doden geteld.

Ilyas Kashmiri was geen kleine garnaal. Volgens Washington leidde hij de militaire operaties van Al Qaeda. Naar verluidt werd hij zelfs als de opvolger van leider Osama Bin Laden getipt, toen die vorige maand werd gedood door een Amerikaans commando.

Kashmiri was één van de vijf meest gezochte militaire leiders in Pakistan. Op zijn hoofd stond een beloning van 5 miljoen dollar (3,5 miljoen euro).

Kashmiri had het bevel bij meerdere aanslagen, waaronder die van in Mumbai in 2008. Toen lieten 174 doden het leven en raakten meer dan 300 mensen gewond.

De militante groep "313 Brigade" bevestigt het overlijden van de man en kondigt al wraakacties aan, in het nadeel van de Amerikanen.

Nu in het nieuws