"Beter dat iedereen zwijgt tot bron besmetting gekend is"

Beter dat iedereen zwijgt tot bron besmetting gekend is

"Beter dat iedereen zwijgt tot bron besmetting gekend is"

Print
Donato Greco, een Italiaan verbonden aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), stelde zaterdag in een krant dat vlees de infecties met de EHEC-darmbacterie veroorzaakt en dus niet rauwe groenten. De Belgische wetenschappers Herman Goossens en Marc Van Ranst hebben het over zinloze speculatie. De Europese Commissie overweegt intussen eigen experts naar Duitsland te sturen. Die moeten er helpen zoeken naar de oorsprong van de dodelijke besmettingen.

Greco had het in het gesprek met het dagblad ook over de massale toevoeging van antibiotica aan veevoeder, waardoor bacteriën meer immuun zijn geworden.

"Het zou beter zijn als iedereen gewoon zou zwijgen tot er zekerheid is over de bron van de besmetting", stelt viroloog Van Ranst van Influenza nu. "Dergelijke speculaties creëren enkel onnodige paniek, zoals we gezien hebben met de komkommers."

Ook microbioloog Goossens van het UZ Antwerpen klinkt erg kritisch. "Zulke uitspraken zouden ze, op basis van de huidige informatie, beter niet doen."

Wel geven beide heren toe dat ze zich zorgen maken over het toevoegen van antibiotica aan het veevoeder. "Dat is sowieso geen goed idee. We hebben er jaren geleden al voor gewaarschuwd dat dat problemen kan creëren", aldus Van Ranst. "Maar dat staat los van deze infecties".

"Ik vind het getuigen van plat opportunisme om deze zaak daarmee in verband te brengen", gaat Goossens nog een stap verder. "Het leidt ook de aandacht af van de essentie. En dat is dat de Duitsers er een zootje van gemaakt hebben en nu moeten proberen om de bron van de infectie te achterhalen."

.

Nu in het nieuws