Kokkelbeekplein krijgt facelift

Kokkelbeekplein krijgt facelift

Kokkelbeekplein krijgt facelift

Print
Sint-Niklaas - Het stadsbestuur ontvouwt haar plannen voor een ?nieuw' Kokkelbeekplein: Meer groen, minder parking, een kindercrèche en een nieuwe woonblok.
Het Kokkelbeekplein wordt vandaag vooral gebruikt als parking, en vormt een handige verbinding tussen de Knaptandstraat en de August Nobelstraat. Het stadsbestuur wil de buurt graag een face lift geven, en laat alvast in haar kaarten kijken. "Het plein is kaal, volgegoten met asfalt en heeft weinig groen", stelt schepen van ruimtelijke ordening Marc Heynderickx (CD&V) vast.
"Er is op de site veel leegstand, en de randen van het plein bestaan vooral uit rommelige achterkanten van huizen. Het K-house, een onlangs gerenoveerd gebouw op het plein, lijkt wel verloren te staan op de parking."

De nieuwe look van de buurt zal er een zijn die groener is, en meer plaats laat voor woongelegenheden. "We brengen de parkeerplaatsen terug van tachtig naar vijftig", legt Heynderickx uit. "De bezetting is vandaag maar een derde. Op de vrijgekomen plaats leggen we een groenzone aan in de vorm van een buurtpark."

Aansluitend aan het K-house kan er een nieuw gebouw worden gebouw, waarin een kindercrèche haar intrek kan nemen. Samen met de aanpak van de achterkanten van de huizen op het plein moet dit tot voor een mooie ?wand' zorgen.

Het meest ambitieuze project wordt wellicht het ombouwen van drie textielfabrieken tot een woonproject. Het oude pand van ijzerwaren Vertommen zou tegen de vlakte gaan en samen met de site's Schelfaut en Dooms omgevormd worden tot een binnengebied met 35 woonunits en een binnenhof. "Het moet een U-vormige blok worden die wordt onderkelderd, en een sociale mix aan mensen aantrekt", zegt architect Luc Van Geysel in naam van de eigenaars van de oude fabrieksgebouwen. "Dit project zou tegen 2016 gerealiseerd kunnen zijn."

Het stadsbestuur hoopt met deze plannen veel privé-investeerders aan te trekken. "Met dit concept geven we onze toekomstvisie op de buurt", besluit Heynderickx. "Dit plan dient als grondwet voor iedereen in deze buurt wil investeren."

Bert Foubert
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio