N-VA wil Vlaams front zonder sp.a

N-VA wil Vlaams front zonder sp.a

N-VA wil Vlaams front zonder sp.a

Print
De N-VA wil in een Vlaams front met Open Vld en CD&V antwoord geven op de formateursnota van Elio Di Rupo (PS). Dat verklaart ondervoorzitter Ben Weyts.

Di Rupo legt naar eigen zeggen de nota half juni op tafel. "Mij lijkt het de logica zelve dat we vervolgens met CD&V en Open Vld aan tafel gaan zitten om de vorming van een Vlaams front te bespreken. Als we met z'n drieën zeggen dat we er samen instappen of samen aan de kant blijven staan, dan geven we de Franstaligen een duidelijke keuze", aldus Weyts in een krant van Corelio.

De sp.a kan geen deel uitmaken van het Vlaams front. De Vlaamse socialisten blijven namelijk zeggen dat ze het ook zonder N-VA willen doen. "Ik begrijp dat de Franstalige partijen nu geen toegevingen doen, als ze kunnen blijven hopen dat de N-VA er volgende week niet meer bij zal zijn. Waarom zou je dan bewegen?"

Weyts is ervan overtuigd dat er met de nodige compromissen zo'n front kan ontstaan. Nu blijft het nog de vraag of de formateursnota voldoende zal zijn. Als Di Rupo de partij niet kan overtuigen, zijn er volgens de ondervoorzitter twee scenario's mogelijk. "Ofwel zijn er genoeg andere partijen die het wel voldoende vinden en dan zullen die Leterme III opstarten. Ofwel trekken de andere Vlaamse partijen dezelfde conclusie als wij en krijgen we verkiezingen in het najaar", aldus de politicus. Weyts verwacht wel een beslissing voor het zomerreces.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws