Drie op vijf winkeluitbaters willen overtreding sperperiode aangeven

Maandag gaat de sperperiode van start: dan mogen modehandelaars geen kortingen meer afficheren. Wie dat wel doet, riskeert "verklikt" te worden door collega's.

Van 6 tot en met 30 juni mogen verkopers van kleding, schoenen en lederwaren wel kortingen geven, maar ze mogen die niet afficheren. Tijdens de sperperiode kunnen consumenten de prijs voor en tijdens de solden correct vergelijken.

Volgens het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ), zelf voorstander van de sperperiode, geeft 92 procent van de 609 bevraagde zelfstandigen aan de sperperiode na te leven. "Drie winkeleigenaars op vijf willen dat winkeliers die zich niet aan de regels houden, veroordeeld en beboet worden en zullen niet aarzelen om overtreders aan te geven bij de FOD Economie of bij een zelfstandigenorganisatie", klinkt het in een krant van Corelio.

Tijdens de vorige sperperiode was slechts 35 procent bereid klacht in te dienen. Toen werd onder meer kledingwinkel ZEB betrapt op overtredingen. De zaak is voor de rechter gedaagd, maar de uitspraak wordt pas in 2012 verwacht. De kledingwinkel vecht de wet van de sperperiode al langer aan.

Het NSZ waarschuwt alvast dat het elke overtreding zal aanvechten.

Waarom de sperperiode én de Belgische soldenregeling onwettig zijn, leest U op de expertenpagina van John De Wit.

Beeld: Photonews

Nu in het nieuws