"Fortis werd gediscrimineerd door politiek"

Als Fortis tijdens de bankencrisis ook politieke aandeelhouders had, dan had de bank minder problemen gekend. Dat vindt de voormalige voorzitter Maurice Lippens alvast.

jlenaerts

Lippens verklaarde tijdens een interview met een krant van De Persgroep ook dat de noodlijdende bank te weinig tijd kreeg voor een succesvolle reddingsoperatie. "Hadden we in plaats van twee dagen tien dagen gekregen, dan had de toekomst van Fortis er vandaag misschien anders uitgezien", klinkt het.

Ook de Nederlandse Bank en de toenmalige Nederlandse minister van Financiën Wouter Bos krijgen een veeg uit de pan. Zij hebben volgens Lippens "hoogverraad" gepleegd. "Eigenlijk is in die periode alleen de Luxemburgse regering correct gebleven."

Dehaene

In het binnenland ondervond Fortis "politieke discriminatie". "Hadden we bij Fortis politieke aandeelhouders gehad, zoals Dexia, dan hadden we een hoop minder problemen gekend. Helaas, we hadden geen Dehaene om ons de hand boven het hoofd te houden. Fortis was te groot voor België. De regering was meer bezig met Dexia en KBC", aldus Lippens.

De oud-voorzitter vreest dat de banken hun lesje nog niet geleerd hebben. Hij pleit daarom voor de nationalisering van de spaarbanken. Volgens hem zijn die spaarbanken "enorm belangrijk" voor het land. "Het zijn vaak de minder vermogende mensen die daar met hun centjes zitten."

Beeld: Photonews

Nu in het nieuws