Hamse Turkse kermes brengt culturen dichter bij elkaar

Voor de zesde keer organiseert de Hamse Turkse Vereniging (HTV) een 'Hamse kermes'. Het is een drempelverlagend evenement dat de integratie moet bevorderen.

"Onze kermes wordt stilaan traditie", vindt Mustafa Tokgoz (26), woordvoerder van HTV. "We bereiken steeds meer mensen. De autochtone Hammenaren spreken ons spontaan aan over dit Turks feest. Het is bevordert de integratie. De Hamse en Turkse gemeenschap kennen elkaar onvoldoende, de contacten zijn veelal vaag. We ontmoeten elkaar weinig. Het blijft meestal bij begroetingen met de buren."

Volgens Mustafa Tokgoz gebeuren er heel wat contacten achter de schermen.

"Jammer dat weinigen dat weten. Onze Hamse kermes is voor Hamse mensen een ideale gelegenheid om de allochtone gemeenschap te ontmoeten. De allochtone gemeenschap, die beschouwd wordt als een gesloten gemeenschap, zet die dag de deuren open."

Mustafa Tokgoz en zijn medewerkers ervaren dat ze een Vlaamse traditie leven hebben ingeblazen. Steeds meer Hamse verenigingen nemen deel. 'Oxfam wereldwinkel', de politiezone Hamme/waasmunster en 'Leerpunt' zijn er nu ook bij.

"We presenteren zondag 5 juni van 10 tot 21 uur een gevuld programma", vindt Orhan Ibrahim (29), voorzitter van HTV. "Om 10u kan iedereen genieten van een 'Turks ontbijt'. De hele dag gebakjes zoals Turkse pannenkoeken. 's namiddagq is het proeven van de barbecue en Turkse gehaktballetjes. De dag staat in het teken van de folkloredansen uit Turkije. Voor dat spektakel zorgt vanaf 15u Jeugdafdeling van de HTV die 'draaiende derwisjen' nabootsen. Vanaf 17u is het genieten van Turkse dansen."

"We laten de traditie van de typisch Vlaamse kermissen herleven", vindt Hamide Sayin (29), voorzitter van de Turkse vrouwenafdeling. "Wat we tijdens de Hamse kermes doen verschilt niet veel. We tonen daarmee aan dat de twee culturen toch dicht bij elkaar liggen."

Wim Onselaere

Zondag 5 juni van 10 tot 21u, Hamse Turkse Kermes, Tweebruggenplein

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio