120 Limburgers geloot voor assisenjury Ronald Janssen

Begin deze week zijn 120 Limburgers geloot om deel uit te maken van de jury in het proces tegen Ronald Janssen. Dat zijn er 30 meer dan voor het geruchtmakende proces rond de parachutemoord vorig jaar. Het hoge aantal wijst erop dat het openbaar ministerie naast de 12 effectieve juryleden minstens vier tot vijf reserve juryleden wil voor het proces dat op vrijdag 23 september in Tongeren van start gaat.

jlenaerts

Ruim drie maanden voor het proces begint, is het gerecht volop bezig met de voorbereidingen. Het proces zal wellicht drie tot vier weken duren en zal ongetwijfeld veel pers en publiek naar de Ambiorixstad lokken. In de assisenzaal zelf zou er naast de burgerlijke partijen - de families van de vermoorde Kevin Paulus, Shana Appeltans en Annick Van Uytsel - enkel nog plaats zijn voor persmensen.

Het publiek kan de debatten, net als bij de parachutemoord, volgen op een scherm in een zaal in het gerechtsgebouw. Als uitwijkmogelijkheid wordt ook aan het plaatsen van een scherm in het Gallo-Romeins Museum gedacht.

Aanwezig?

Alle voorbereidingen ten spijt is het nog de vraag of de hoofdrolspeler op het proces aanwezig zal zijn. Ronald Janssen heeft nooit zijn cel verlaten om de zittingen van de raadkamer of die van de kamer van inbeschuldigingstelling bij te wonen. Hij weigerde in eerste instantie ook mee te werken aan de reconstructies, hij toonde zich enkel inschikkelijk als die in het diepste geheim plaatsvonden.

Janssen is niet verplicht om zijn proces bij te wonen. Daagt hij niet op, dan zal hij bij verstek worden veroordeeld maar kan hij verzet aantekenen tegen het arrest. In dat geval moet er een nieuw proces komen.

NV

MEER OVER Ronald Janssen

Nu in het nieuws