"Straks is dat hier zoals in Parijs-Roubaix"

Het Vlaamse Belang is ervan overtuigd dat de aannemer die de kasseien in het centrum heraanlegd zijn boekje te buiten gaat door de voorgeschreven voegbreedte niet te respecteren. Die mag volgens het bestek maar 12 mm zijn.

Marc Helsen

Het bestuur van Vlaams Belang trok met de meetlat op zak de straat op om te zien of de heraanleg van het stadscentrum tot op heden conform het lastenboek is. Dat leverde merkwaardige vaststellingen op: "We hadden een meetstok bij met een breedte van 30 mm en die kregen wij zonder veel moeite tussen de meeste voegen", zeggen VB-raadsleden Raf Liedts en Roel Vervoort .

"Voegen die volgens het lastenboek maximum 12 mm breed mogen zijn, bleken bijna overal 30 tot op sommige plaatsen zelfs 45 mm breed te zijn." Het VB beticht de aannemer ervan via die bredere voegen stenen én tijd uit te sparen: "Het komt er op neer dat in een vierkante meter bij een voeg van 12 mm ongeveer 25 stenen kunnen en bij een voeg van 30 mm slechts 18 stenen. Hier moeten we toch geen tekening bij maken?"

De partij voorspelt dat deze werkwijze binnen afzienbare tijd ook stabiliteitsproblemen zal veroorzaken. "Onder meer door het remmen van zware voertuigen kunnen de breed ingevoegde kasseien gaan kantelen, waarbij ze voeg samendrukken waardoor die steen komt los te liggen. Dan ziet ons stadscentrum er straks uit als een kasseienstrook in Parijs-Roubaix. Tevens zal die brede voeg voor stof blijven zorgen bij droog weer."

"Wij kennen onze stiel" Aannemer Titus Van de Sande haalt de schouders op bij de kritiek. "Staat dat in het lastenboek dat die voegen niet breder mogen zijn van 12 mm? Kijk, wij leggen al 30 jaar lang kasseien, wij kennen onze stiel. Niemand moet ons komen uitleggen hoe dat moet gebeuren. Aan de Bovenpoort bijvoorbeeld zijn de kasseien ingebed in cement en ook met cement opgevoegd. Daar moéten de voegen breder zijn dan 12 mm, omdat het cement anders niet voldoende tussen de voegen kan sijpelen om de stenen potvast te zetten. En wat ed rest betreft: het gaat hier over natuursteen. Die stenen hebben rondingen, waar het porfier in de voeg zich rondom moet kunnen vastzetten. Die kunnen die voegen allemaal niet conform zijn."

Van de Sande maakt zich dan ook geen zorgen over de vrees van het VB dat get stratenparcours er binnen een paar jaar hobbelig zal bijliggen. "Ik krijg elke week controle van de technische dienst van de stad Herentals én van het studiebureau dat de werken superviseert. Alles ik vakbekwaam aangelegd. Die stenen liggen er binnen 100 jaar nog."

Desondanks blijft het Vlaams Belang ongerust. "We zullen de zaak aankaarten op de gemeenteraad van 7 juni. We willen tijdig alarm slaan om te vermijden dat ons stadscentrum een vierde maal moet heraangelegd worden", meldt Raf Liedts.

Marc HELSEN

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio