"Geregistreerde kassa moordaanslag voor één op de drie restaurants"

De verplichte invoering van geregistreerde kassa's komt dichterbij en Horeca Vlaanderen raakt daardoor stilaan in paniek. Daarom stapt het naar het Grondwettelijk Hof.

kscherpenberg

"Als er niets gebeurt, betekent de geregistreerde kassa een moordaanslag voor één op de drie restaurants", aldus Danny Van Assche in een krant van De Persgroep. Een rondvraag leert dat "elke rechtgeaarde horecaondernemer verplicht is een klein deel in het zwart te werken om de eindjes aan elkaar te knopen."

De sector beloofde in ruil voor een verlaging van de btw op maaltijden naar 12 procent (2009) in te stemmen met de bewuste kassa's, die zwartwerk onmogelijk zouden maken.

In het nieuwe systeem heeft elke kassa een uniek nummer en houdt ze elke bewerking bij die werd ingetikt. Bestellingen wissen of aanpassen is niet meer mogelijk.

Fraude is naar verluidt nog enkel mogelijks als de uitbater de bestellingen niet invoert in de kassa. Maar aangezien het kasticketje het verplichte btw-bonnetje zal vervangen, kan hij dat de klant dan ook niet meer meegeven.

Carl Devlies, de bevoegde staatssecretaris, betreurt de "woordbreuk" van Horeca Vlaanderen. Als het Hof echter oordeelt dat de elektronische kassa veralgemeend moet worden naar cafés en andere sectoren, is hij bereid tot een dialoog.

Beeld: PhotoNews

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER