Wereldgezondheidsorganisatie "kent EHEC-bacterie niet"

Wereldgezondheidsorganisatie kent EHEC-bacterie niet

Wereldgezondheidsorganisatie "kent EHEC-bacterie niet"

Print
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat de EHEC-bacterie, die in Duitsland al van zeventien mensen het leven heeft geëist, een nieuwe variant is van de E.coli-bacteriën, die in de darmen aanwezig zijn om de spijsvertering te bevorderen.

Het is nu ruim een week geleden dat de darmbacterie voor het eerst opdook. Mensen die ermee besmet worden, krijgen diarree, moeten overgeven en lopen een groot risico op nierfalen.

"Het is inderdaad een zeldzame variant", aldus Herman Goossens van het Universitair Ziekenhuis van Antwerpen bij VRT. "Zeker in Europa is ze nog nooit opgedoken. Het is alleen nog te vroeg om te zeggen of het ook om een agressieve variant gaat."

Ook onduidelijk is wat nu net de besmettingen veroorzaakt. Volgens professor Goossens zou de bron zich nog altijd in Duitsland bevinden. "Ik heb de indruk dat men nu weer in andere richtingen aan het zoeken is, bijvoorbeeld naar besmet drinkwater."

Eerst werd er nog met een beschuldigende vinger richting de Spaanse komkommers gewezen.

Reinhard Burger, het hoofd van het Duitse bureau van Volksgezondheid, liet zich erg pessimistisch uit bij BBC. Hij stelde dat de besmettingen "nog maanden kunnen aanslepen". "Misschien zullen we ook nooit weten wat de infectie veroorzaakt."

Ruim duizend Duitsers zijn ziek. De incubatietijd bedraagt tien dagen.

MEEST RECENT