EU wil dat Rusland invoerverbod op groenten meteen opheft

EU wil dat Rusland invoerverbod op groenten meteen opheft

EU wil dat Rusland invoerverbod op groenten meteen opheft

Print
De Europese Commissie heeft Rusland donderdag opgeroepen meteen het invoerverbod voor verse groenten uit Europa op te heffen. Rusland kwam tot die beslissing als gevolg van de EHEC-darmbacterie die al aan 17 Duitsers en één Zweed het leven heeft gekost.

De Commissie "heeft deze namiddag bij de Russische federatie geprotesteerd tegen het eerder op de dag ingestelde embargo op alle export van groenten uit Europa naar Rusland en heeft de onmiddellijke intrekking van deze maatregel geëist", aldus het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Zij noemt de maatregel "buiten proportie".

Het protest staat in een brief van Europees Gezondheidscommissaris John Dalli aan de Russische autoriteiten.

"Testresultaten van de bevoegde autoriteiten hebben aangetoond dat komkommers niet verantwoordelijk zijn voor infecties met de darmbacterie EHEC", schreef hij.

Lees ook: EU bevestigt: Spaanse komkommer niet verantwoordelijk
Lees ook: Spaanse boeren dumpen komkommers voor Duits consulaat

België

De beslissing van het Russische agentschap voor de consumentenbescherming om geen groenten meer in te voeren uit EU-landen treft dus ook de Belgische boeren.

België exporteert jaarlijks voor 30 miljoen euro aan groenten naar het Euraziatische land.

"Dat is op zich niet zo'n groot bedrag, zeker in vergelijking met de hoeveelheid groenten die bijvoorbeeld Nederland uitvoert naar Rusland", aldus Piet Vanthemsche van de Boerenbond op Radio 1.

"Maar het grote probleem is dat er op de Europese markt een overaanbod zal ontstaan aan groenten. Dat zal de prijzen opnieuw doen zakken. Het Russische invoerverbod zal dus een negatief effect hebben."

Volgens woordvoerder Frédéric Vincent van de EU-Commissie voor Openbare Gezondheid heeft het Russische embargo betrekking op een export ter waarde van jaarlijks 3 tot 4 miljard euro.

MEEST RECENT