De grote brand, één week later

Print

De grote brand, één week later

De natuur herstelt zich zeer snel op de Kalmthoutse Heide. Eén week na de verwoestende brand is het gras alweer vijf tot tien centimeter opgeschoten. Dat bleek vanmorgen (Hemelvaart) tijdens een wandeling in De Markgraaf, het privédomein naast de Heide waarvan ook een hectare in vlamm en is opgegaan.
Konijntjes huppelen over de verbrande grond, fazanten en reeën schieten weg, de koekoek roept en diverse andere fluitvogels doen ook hun best. Dennenbomen en heidestruiken zijn nog in shock en waarschijnlijk verloren, maar het gras is alweer vrolijk groen aan het kleuren. De groene punten zijn vijf tot zelfs tien centimeter hoog. Slecht nieuws voor het evenwicht, want dat gras gaat nu de heide verdringen, zoals ook na de grote brand van 1996 massaal gebeurd is.

Beheersmaatregelen zijn broodnodig. Ik heb alvast 100 euro gestort op de noodrekening Red de Heide, 375-1122222-11. Als alle andere Kalmthoutenaars dat ook doen, hebben we al 1,8 miljoen euro! En dan nog enkele tienduizenden natuurliefhebbers van daarbuiten... De opbrengst gaat integraal naar het Agentschap Natuur en Bos en naar het herstel van de heide.

Boris Rousseeuw

.

Nu in het nieuws