11.11.11: "België liegt over ontwikkelingshulp"

België liegt over de bedragen die worden besteed aan ontwikkelingssamenwerking. Dat heeft ontwikkelingsorganisatie 11.11.11 verklaard.

ssimons

De officiële Belgische ontwikkelingshulp bedroeg vorig jaar 0,64 procent van het Bruto Nationaal Inkomen (BNI), terwijl wettelijk 0,7 procent werd afgesproken. Dat is althans wat de overheid communiceert. Volgens 11.11.11 ligt de werkelijke financiële steun aan de ontwikkelingslanden nog een stuk lager, zo rond 0,5 procent.

"Bijna nergens ter wereld vind je zulke creatieve boekhouders als in België. De cijfers worden enorm opgeblazen", stelt Bogdan Vanden Berghe, algemeen secretaris van de organisatie. "Ons land telt bijvoorbeeld de kwijtschelding van schulden mee in het cijfer van de ontwikkelingshulp. Dat is echter geen reële steun, die oude schulden zijn al lang afgeschreven. Ook onder meer de opvang van asielzoekers in ons eigen land wordt meegeteld in de ontwikkelingssteun."

Kopgroep

Volgens de berekeningen van de organisatie komt de echte ontwikkelingshulp uit op 1,74 miljard euro, of 0,5 procent van het BNI. "Dat is op zich niet slecht", zegt Vanden Berghe. "België zit daarmee in de kopgroep van de EU."

In 2007 bedroeg onze ontwikkelingshulp zelfs nog 0,34 procent van het BNI. "Toen was er echter politieke wil om de uitgaven te verdubbelen", aldus de secretaris. "Wij stellen nu vast dat dit niet volledig wordt nageleefd, onder meer omdat we met een regering zitten die geen volledige bevoegdheid heeft."

Vastgoed

Jobs in de regio