Milieuvereniging wil vuilnis weg uit Marinswegel

Print
Sint-Niklaas - Milieuvereniging De Raaklijn klaagt de vervuiling aan in de Marinswegel in Belsele. Een landbouwer stort er al jarenlang zijn afgedankt materiaal. De man kreeg ondertussen een proces-verbaal in de bus en het parket in Dendermonde onderzoekt de zaak.
In de wegel die loopt tussen de Eikenlaan en de Groenstraat duikt er halverwege plots een grote vuilnisbelt op. Een berg versleten autobanden, verroeste landbouwwerktuigen, asbestplaten en vuil plastic ontsiert er de dreef die tijdens de zomermaanden op de route ligt van honderden fietsers, wandelaars en joggers. Firmin De Beleyr van milieuvereniging De Raaklijn is niet te spreken over de rommel langs deze ?trage' wegel. "Het afval slingert overal rond, het zit onder de grond en ligt in de gracht", verduidelijkt hij. "We klagen de situatie al sinds 2002 aan. Tot op vandaag is er amper iets aan gedaan. Dit is een duidelijk voorbeeld van landschapsvervuiling, waar niemand mee gediend is. In de streek zijn er nog een aantal van zulke kankerplekken. We willen dat er een halt wordt toegeroepen aan deze vormen van vervuiling."

Schepen voor milieu Marc Heynderickx (CD&V) is op de hoogte van de situatie.
"De politie ging na een klacht ter plaatse om de situatie te onderzoeken", zegt hij. "Het afval ligt op het privé-terrein van de landbouwer, maar zelfs daar moet je uiteraard zorgvuldig omgaan met je afval. Het achtergelaten materiaal is storend, zeker omdat het in een mooi gebied ligt. Het contrast met het landschap is erg groot."

De landbouwer kreeg ondertussen een proces-verbaal in de bus, waarop een tijdsperiode staat aangegeven tegen wanneer het vuilnis weg moet zijn. "Het is echter niet aan ons om de man te veroordelen", legt de schepen uit. "Het dossier is nu in handen van het parket in Dendermonde. Zij beslissen welke stappen er verder zullen worden ondernomen."

Bert Foubert
MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio