Pleidooi voor meer groen in de stad

Naar aanleiding van de Dag van het Park, houden Groen! en vzw de Raaklijn een pleidooi voor zowel het behoud als de uitbreiding van groen in de stad.

iwagemans

De Sint-Niklase populatie blijft gestaag aangroeien, dit jaar overschreed de stad zelfs de kaap van de 74.000 inwoners. “Het is veelbelovend dat Sint-Niklaas een grote aantrekkingspool vormt, maar het zou zonde zijn moest het groen daardoor uit de stad worden weggeduwd. Groengebieden houden een dergelijke omgeving immers leefbaar”, zegt Firmin De Beleyr van de Raaklijn. “We willen de leuze van de Dag van het Park “Meer groen, het zou deugd doen” aangrijpen om onze actie meer kracht bij te zetten.”

Groenaanplanting

De Raaklijn voegt de daad bij het woord en plant dit najaar een nieuwe generatie bomen in het educatief reservaat Den Akker. Onder de nieuwe bomen zullen tal van fruitbomen, hazelaars en wilgen te vinden zijn.

De Raaklijn is tevreden met de groenaanplanting in nieuwbouwprojecten als de Clementwijk, maar benadrukt dat de stad niet genoeg heeft aan kleine versnipperde gebieden. “De biodiversiteit zal worden aangezwengeld wanneer we niet alleen parkjes, maar ook echte bossen aanleggen”, aldus De Beleyr. “In Den Akker gaan we de natuur dan ook ongestoord zijn gang laten gaan.”

Voorts vinden Groen! en de Raaklijn dat er meer groen moet komen op de Grote Markt. “Maar een heel park aanleggen is natuurlijk ook niet realistisch, noch wenselijk”, klinkt het bij beide partijen.

SOPY

MEER OVER

Mobiliteit en haven

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio