4066 mensen tegen sluiting van zeven wijkbibs

4066 mensen tekenden een petitie tegen de sluiting van zeven wijkbibliotheken. Die gaan in juni definitief dicht.

iwagemans

De petitie wordt maandag voor aanvang van de Antwerpse gemeenteraad afgegeven aan de schepen van Bibliotheken, Philip Heylen (CD&V). De bibliotheken die sluiten zijn Zurenborg, Isabella en Felix in Antwerpen, Morckhoven en Zwarte Arend in Deurne, Hedera in Berchem en Mariaburg in Ekeren.

“Vele kinderen gingen van deur tot deur met hun petitie. En ook een aantal scholen in de buurt van de wijkbibliotheken deden een eigen oproep aan de ouders om de petitie te ondertekenen”, zegt mede-initiatiefnemer Luc Van Berlo.

Bibliobussen en bibpunten

Philip Heylen wil ter vervanging van de wijkbibliotheken meer bibliobussen inzetten en er wordt ook gesproken met scholen over bib-punten. Daarbij zouden scholen met de steun van het stadsbestuur zelf een bibliotheek kunnen beginnen.

Luc Van Berlo hoopt dat er nog andere initiatieven worden genomen om de sluiting van de wijkbibliotheken te compenseren. “Wij pleiten ervoor om het huidige aanbod van bibliotheek filialen niet af te bouwen, maar wel om het bestaande gebouwenaanbod te herbekijken. Op sommige plekken in de stad zou het aanbod uitgebreid moeten worden.”

De beslissing van het stadsbestuur om een aantal wijkbibliotheken te sluiten heeft een aantal redenen. Schepen Philip Heylen (CD&V) wil op die manier geld vrijmaken om de dienstverlening in andere bibliotheken te verbeteren.

Heylen wijst erop dat er na de sluiting van de zeven filialen nog steeds achttien bibliotheken zijn.

PVDP

CITTA

Aangeboden door onze partners

Vastgoed

Jobs in de regio