Peperduur communicatiesysteem faalt bij heidebrand

Print

Peperduur communicatiesysteem faalt bij heidebrand

Het dure Astrid-radionetwerk van de hulpdiensten liet de brandweer in de steek tijdens het blussen van de grote brand op de Kalmthoutse Heide. "De voorbije nacht is Astrid urenlang uitgevallen", aldus een brandweercommandant op Radio 1.

"We hebben het communicatiesysteem nodig om onze mensen te bereiken, maar we slagen er maar heel moeilijk in om het hersteld te krijgen. De Kalmthoutse Heide is overigens sowieso een plaats waar weinig dekking is van het Astrid-systeem."Vorig jaar kwam het communicatiesysteem ook al onder vuur na een gewelddadige carjacking van een vrachtwagen op de E34 aan de grensovergang. Gangsters namen politieagenten onder vuur met een kalasjnikov. De oproep voor versterking - “stuur versterking, we worden beschoten!” - via Astrid kwam nooit aan.

“Astrid is een peperduur communicatiesysteem, het heeft miljoenen gekost. Dat moet optimaal werken", merkte Paul Scherens van de vakbond ACOD toen op in de Concentra-kranten. "Wat moeten we tegen onze mensen zeggen? Niet patrouilleren in gebieden zonder ontvangst?”

Nu in het nieuws