WK voetbal 2022 in Qatar op de helling door corruptieschandaal

WK voetbal 2022 in Qatar op de helling door corruptieschandaal

WK voetbal 2022 in Qatar op de helling door corruptieschandaal

Print
De kans bestaat dat het WK voetbal 2022 dan toch niet in Qatar zal doorgaan. Sepp Blatter, de voorzitter van de Wereldvoetbalbond FIFA, heeft immers een onderzoek aangekondigd naar corruptie in de stemprocedure. Dat schrijft de Engelse krant The Independent.

Onthullingen van The Times waren de aanleiding voor het onderzoek. Zes FIFA-officials worden ervan verdacht hun stem verkocht te hebben aan Qatar, twee van hen (Issa Hayatou en Jacques Anouma) zouden daarvoor twee miljoen euro hebben gekregen.

Blatter heeft al laten weten dat het resultaat van dit onderzoek er mogelijk kan toe leiden dat Qatar het WK 2022 kwijtspeelt. De hele toewijzingsprocedure zou daarmee opnieuw beginnen.

De verliezende kandidaten voor het WK in 2022 waren Japan/Zuid-Korea, de Verenigde Staten, en Australië.

Verkiezingen

Sepp Blatter is momenteel campagne is aan het voeren voor een vierde termijn als FIFA-baas. De komende maand zou daarin een beslissing vallen.

Opmerkelijk is dat de Qatarees Mohamed Bin Hammam, voorzitter van de Aziatische voetbalbond, zijn belangrijkste tegenkandidaat is.

De Engelse voetbalbond liet eerder verstaan dat ze op Bin Hammam zouden stemmen uit ongenoegen met de huidige gang van zaken. De Engelsen grepen zelf naast het WK 2018, dat naar Rusland ging, en hadden bovendien zware kritiek op de toewijzing aan Qatar in 2022, een land met slechts 1,6 miljoen inwoners.

Foto Photonews

Meer sportnieuws