Israëlisch ambassadeur brengt postuum hulde aan oorlogshelden

In het administratief centrum van Hemiksem heeft donderdag de ambassadeur van Israël, Tamar Samash, in naam van de Staat Israël postuum hulde gebracht aan het echtpaar Karel en Anna Jacobs-Van Dijck.

Roggeman Bart

Tijdens de Tweede Wereldoorlog ontfermeden de uitbaters van kruidenierswinkel De Klok aan de Sint-Bernardsesteenweg zich over de kleine Regina Sluszny (71). Het joodse meisje was amper 2,5 jaar oud toen haar ouders op hun vlucht haar noodgedwongen bij het echtpaar moesten achterlaten.

“Anna en ‘Charel’ – zoals iedereen in Hemiksem hem noemde – hadden zelf geen kinderen. In 1942 werd ik hun dochtertje. Met gevaar op hun eigen leven hebben ze mij in hun gezin opgenomen, beschermd, opgevoed en lief gehad. Dankzij hun onbaatzuchtige liefde heb ik als volwaardig mens de kans gekregen een mooi leven op te bouwen na de oorlog. Zonder mijn oorlogsouders had ik dit alles waarschijnlijk niet gehad. Ik zal dan ook steeds met eerbied, liefde en dankbaarheid aan hen terugdenken. Mogen onze kinderen en kleinkinderen op hun levensweg ooit zulle uitzonderlijke mensen ontmoeten. Ik ben enorm verheugd dat hun naam in Jeruzalem in het Memoriaal staat gebeiteld zodat ze voor de eeuwigheid zullen worden herinnerd, ook als ik er niet meer ben”, sprak een geëmotioneerde Regina Sluszny.

Peter Van Dijck, achterneef van Karel en Anna, mocht de blijken van erkentelijkheid in ontvangst nemen, toegekend door Yad Vashem, het Instituut van de Herdenking van de Martelaren en Helden in Jeruzalem. Karel en Anna's naam staat tevens gebeiteld in de gedenksteen van het Yad Vashem Memoriaal in Jeruzalem. Ze behoren hiermee tot de in België 1.600 'Rechtvaardigen tussen de Volkeren'.

Bart ROGGEMAN

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio