Strafvermindering voor kopstukken van Aldi-bende

Het Antwerpse hof van beroep heeft Stefan S. (26) en Thomas L. (27) uit Eindhoven donderdag minder zwaar bestraft voor een reeks gewapende overvallen op voornamelijk Aldi-filialen. Ze hadden in eerste aanleg nog vijftien jaar cel gekregen, maar nu werd hun straf teruggebracht tot tien jaar.

jrosquin

De twintigers, die elkaar al van in de lagere school kennen, stonden aan het hoofd van een bende die tussen maart 2008 en mei 2009 achttien gewapende overvallen pleegde in het hele land. Ze hadden het vooral gemunt op Aldi-filialen en de aangrenzende slagerijen, maar sloegen ook toe in andere supermarkten, tuincentra en een bank.

De overvallers overmeesterden op brutale wijze het personeel bij opening van de winkel. De slachtoffers werden met de dood bedreigd, gedwongen om de kluis te openen en werden gekneveld. De daders deinsden er ook niet voor terug om geweld te gebruiken. Sommige slachtoffers hielden er een trauma aan over.

Eenheid van opzet

De rechter in Turnhout had Stefan S. en Thomas L. in februari nog tot vijftien jaar cel veroordeeld, maar het hof meende dat er eenheid van opzet was met gelijkaardige feiten waarvoor ze in Nederland al veroordeeld werden tot respectievelijk negen en acht jaar cel. Het hof vond die straffen echter onvoldoende en deed er bij Stefan S. nog één jaar bij en bij Thomas L. nog twee jaar, zodat beiden in totaal aan tien jaar cel komen.

De beklaagden moeten de 45 burgerlijke partijen bijna 300.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio