Brasem en karper moeten plaats ruimen voor snoek en voorn.

Print
Hove - De hofgracht rond het gemeentehuis moet opnieuw een weelderige vijver met helder water en veel planten en dieren worden. Volgend jaar kan er snoek op gezet worden.
"In de hofgracht zit momenteel weinig of geen leven en daar willen we verandering in brengen", zegt milieuambtenaar Koen Boonen. "De oorzaak is te zoeken bij de brasems en de karpers. Dat zijn vissen die op de bodem leven en alle afval van de bladeren omwoelen. Daardoor wordt het water troebel en kunnen er geen planten groeien. En die planten zijn noodzakelijk om het afval te verwerken en om beschutting te geven aan andere vissen."

In april werden daarom enkele honderden brasems en snoeken afgevist. "Dat gebeurde met netten en elektrische verdoving. Negentig procent is weg", schat Boonen. "De vissen werden overgeplaatst naar Lint. Om ze te kunnen vangen hebben we het waterpeil van de hofgracht laten dalen."

De volgende stap wordt in de winterperiode gezet. Dan wordt het bladafval op de bodem geruimd. In het voorjaar van volgend jaar zullen de eerste waterplanten worden ingebracht. "Her en der langs de oever gaan we kokosmatten leggen. Die vergemakkelijken de inworteling van de oeverplanten, zoals de gele lis, in de richting van het water. We zullen ook planten in kuipen in het water plaatsen, zoals lelies."

Als de waterplanten gedijen, dan kan er volgend jaar nieuwe vis op de hofgracht worden gezet. "Ik denk aan snoek. Die jaagt op zicht en heeft dus helder water nodig. Ook voorn kan dan worden uitgezet."

De hofgracht in het Hovese gemeentepark is achthonderd meter lang en tussen de acht en tien meter breed. Gemiddeld is ze amper een halve meter diep, al zijn er plaatsen met een diepte van bijna twee meter. Momenteel wordt er nog nauwelijks op gevist. Al was dat in het verleden anders, want tot voor enkele jaren was hier nog een visclub actief. "Een echte visvijver willen we er niet van maken, maar niets sluit uit dat er vanaf volgend jaar gevist kan worden op snoek", besluit Koen.

LUDWIG VAN GELDER
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio