"Vlaamse communievieringen zijn infantiel en ergerlijk"

Vlaamse communievieringen zijn infantiel en ergerlijk

"Vlaamse communievieringen zijn infantiel en ergerlijk"

Print
"Mei is communiemaand. Het zouden hoogfeesten moeten zijn van de katholieke initiatie, voor de betrokkenen en de christelijke gemeenschap. Helaas is wat zich in veel kerken afspeelt ergerlijk." Dat schrijft het christelijk opinieweekblad Tertio.


Volgens het blad zijn communievieringen vaak "het trieste toppunt van de infantilisering en banalisering die de liturgie in onze gewesten nu al decennialang teisteren". Veel kinderen beseffen ondanks de catechese daarom amper waar het om gaat in de eucharistie, stelt Tertio.

Een voorbeeld hiervan zijn de lezingen uit de bijbel die "worden vervangen door vlakke gedichtjes, als waren de jaren 1970 nog niet voorbij. De liederen getuigen vaak meer van emocultuur dan van het christelijke geloof. Maar voor hun vermaak hoeven ze niet naar de kerk te gaan, daar zorgt Studio 100 wel voor", luidt het.

Toch zijn er volgens Tertio hier en daar nog plaatsen waar het er aan toegaat zoals het hoort. "Maar minder dan in onze buurlanden is bij ons de tegenbeweging ingezet. Veelal gaat de trend van de uitverkoop van onze identiteit en eeuwenoude schatten genadeloos door", klinkt het nog.

Nu in het nieuws