'Asbisschop' doopt café Den Beer om tot 'rokerskerk'

'Asbisschop' doopt café Den Beer om tot 'rokerskerk'

'Asbisschop' doopt café Den Beer om tot 'rokerskerk'

Print
Antwerpen - Een Nederlander denkt het rookverbod in de horeca te kunnen omzeilen: “Doop je zaak om tot ‘rokerskerk’ waar gelovigen - onder het mom van godsdienstvrijheid - lustig kunnen paffen. Hij bekeerde al een Antwerps café.

”Rook klimt omhoog. En daarboven, daar is God”, redeneert de Nederlander Michiel Eijsbouts, alias de ‘rookpaus’ of de ‘asbisschop’. Hij richtte in Nederland in 2001 de ’rokerskerk’ op, lang voor er bij onze noorderburen sprake was van een rookverbod in de horeca.

De leden van de kerk leggen een eed af, krijgen voor 5 euro een levenslang lidmaatschap en belijden hun geloof door ... te roken. “Roken is voor ons wat een Onzevader bidden is voor de katholieken”, zegt Eijsbouts.

“En dat doen we in cafés die het certificaat van rokerskerk hebben gekregen.” Onder het mom van godsdienstvrijheid vinden de leden dat ze moeten kunnen roken waar en wanneer ze willen. Toen het in Nederland ook werd verboden om in cafés en restaurants te roken, steeg het aantal leden van de Rokerskerk volgens de stichter tot wel drieduizend.

“Maar intussen zijn er in Nederland zo weinig controles dat er overal weer lustig wordt gepaft”, zegt Eijsbouts. “Dus is niemand meer gemotiveerd om lid te worden van de Rokerskerk.”

België als missiegebied

Daarom heeft de rookpaus nu België uitgeroepen tot missiegebied. Café Den Beer aan de Sint-Aldegondiskaai in Antwerpen heeft al een certificaat van Rokerskerk tussen de bierglazen boven de toog gezet.

Ook in ’t Voske, op de Grote Markt in Mechelen, komt een rokerskerk. De eigenaar van de bruine kroeg plaatste wel een certificaat achter z’n toog, maar lichtte nog niemand in. En zelf zit hij in Spanje.

Overheid is gerust

Bij de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid zijn ze er gerust in. “Op het rookverbod zijn geen uitzonderingen mogelijk”, zegt woordvoerder Steven Heyndrickx.

“Daarover was het Europees Hof duidelijk. Trouwens, je kan niet zomaar een kerk oprichten. Daarvoor moet je een erkenning hebben, waarover de Kamer beslist.”

BÉNÉDICTE VAN PAESCHEN
MARIJN SILLIS

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio