Wat verf je vertellen kan

Wat verf je vertellen kan

Wat verf je vertellen kan

Print
Essen - Dit weekend opent op het Karrenmuseum de tentoonstelling 'Verf Sporen'.
Een tentoonstelling over de verf die op karren wordt gebruikt, klinkt misschien wat vergezocht.Toch slaagde conservator Marin Menu en de medewerkers van het Karrenmuseum er in om een boeiend geschiedkundig verhaal te vertellen.

"Eigenlijk zijn het de conclusies die uit ons wetenschappelijk onderzoek zijn gekomen die we met de geïnteresseerden willen delen, "vertelt Marin. "Het begin idee was eigenlijk hoe het komt dat wanneer er over een kar wordt gesproken mensen spontaan aan een groene bak met rode wielen denken.Omtrent het verfgebruik op karren en wagens hebben we een wetenschappelijk onderzoek opgestart. Omdat deze materie nog nooit was onderzocht konden we niet op bronnen terugvallen. Gelukkig kregen we hulp van openluchtmuseum Bokrijk; Provincaal domein Bulskampveld, de artisis Hogeschool van Antwerpen, het MOT, het centrum Agrarische Geschiedkunde en van de Vlaamse overheid. Wat toch betekent dat het onderwerp interessant genoeg was om te onderzoeken."

Kort onderzoek, veel conclusies

Een jaar onderzoek, is eigenlijk te kort. Toch kunnen we nu al met heel wat vaststellingen komen, die we dan op een duidelijke manier aan de bezoeker toelichten. Enkele voorbeelden hiervan zijn: Zijn er kleurverschillen in de provincies, gebruikte men enkel hier de groene en rode kleur? Wie schilderde de karren en waarom? Was het prestige of enkel onderhoud? Is er doorheen de jaren een kleurevolutie?,... Dit en veel meer hebben we onderzocht.

Verschillende manieren

Naast het interviewen van mensen, het onderzoeken van schilderijen waar karren op staan, met lichtstralen en X stralen verf onderzoeken,... hebben we veel te danken aan de chemie. Dit is redelijk uitzonderlijk om via de chemie geschiedkundige feiten aan te tonen.Maar we zijn er in geslaagd om een boeiend beeld weer te geven van wat verflagen ons kunnen vertellen, "besluit Marin.

foto : Raymond van Beygaarden


Kris Peeters
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio