Dominique Strauss-Kahn dient ontslag in als directeur-generaal IMF

Dominique Strauss-Kahn is niet langer directeur-generaal van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). De Fransman, die wordt beschuldigd van de verkrachting van een kamermeisje, heeft met onmiddellijke ingang zijn ontslag ingediend.

kscherpenberg

Het nieuws werd verspreid door de raad van bestuur van de organisatie.

Lees ook: Lichaamssappen gevonden in hotelkamer Strauss-Kahn

In de ontslagbrief die Strauss-Kahn verstuurde, herhaalt hij nogmaals zijn onschuld.

"Het is met oneindige droefheid dat ik me verplicht voel om vandaag mijn ontslag aan de raad van bestuur aan te bieden. (...) Ik ontken met de grootst mogelijke beslistheid alle beschuldigingen die tegen mij gemaakt zijn", klinkt het.

De Amerikaan John Lipsky neemt de taken van de Franse socialist tijdelijk over, tot er een officiële opvolger voor Strauss-Kahn is. Normaal wordt dat een Europeaan.

Vandaag proberen de advocaten van Strauss-Kahn hun cliënt weer op borg (1 miljoen dollar) vrij te krijgen. Ze doen ook de belofte dat de verdachte de Verenigde Staten niet zal verlaten. Twee dagen geleden werd een aanvraag tot vrijlating verworpen uit vrees dat 'DSK' weer naar Frankrijk zou vluchten.

De ontslagbrief van Strauss-Kahn start hieronder:

"Dames en heren van de raad van bestuur,
Het is met oneindige droefheid dat ik me verplicht voel om vandaag mijn ontslag bij de raad van bestuur aan te bieden voor mijn functie van managing director. Ik denk in de eerste plaats aan mijn vrouw, van wie ik meer dan wie ook hou, aan mijn kinderen, mijn familie en vrienden. Ik denk ook aan mijn collega's bij het fonds. Samen hebben we zo veel grote dingen bereikt de laatste drie jaar.
Aan iedereen, wil ik zeggen dat ik met de grootst mogelijke beslistheid alle beschuldigingen die tegen mij gemaakt zijn, ontken. Ik wil deze instelling, die ik met eer en toewijding heb gediend, beschermen. En vooral wil ik mijn kracht, mijn tijd en mijn energie besteden aan het bewijzen van mijn onschuld.
Dominique Strauss-Kahn"