Evert Larock exposeert in Heist

Evert Larock exposeert in Heist

Evert Larock exposeert in Heist

Print
Heist-op-den-Berg - Evert Larock vestigde zich in mei 1899 in Heist. Hij ging met zijn moeder in de Stationsstraat wonen. Hij was toen al erg ziek door de voortschrijdende tbc die hem lichamelijk ondermijnde.

Tijdens zijn verblijf in Heist had Larock ook problemen met de toenmalige onderpastoor die de zieke schilder wilde troosten, maar dat viel niet in goede aarde. Toch heeft hij in Heist enkele prachtige doeken geborsteld o.a. vijf schilderijen die op de tentoonstelling te zien zijn. Larock was doodziek toen hij in december 1900 verhuisde naar zijn geboortedorp Kapelle-op-den-Bos waar hij enkele weken later, op 13 januari 1901, overleed.

Evert Larock werd in 1865 in Kapelle-op-den-Bos geboren. Op jonge leeftjd koos hij voor het kunstenaarsbestaan. Hij studeerde aan de Academie te Antwerpen van 1881 tot 1886, was lid van de Antwerpse kunstkringen "Als Ik Kan" en "De XIII". Zijn meesterwerk was "De onnosele", ook "De idioot" genoemd, dat hij in 1892 schilderde Hij overleed op 35-jarige leeftijd aan de "tering" die zich al tijdens zijn legerdienst manifesteerde. Hij werd bijgezet op het erepark van het Schoonselhof te Antwerpen

"Evert Larock, leven en werk", loopt tot 22 mei. Zondag open van 10 tot 18u., alle andere dagen van 14 tot 17u., in cultuurcentrum Zwaneberg, Bergstraat. De toegang is vrij. Voor groepen zijn er rondleidingen op aanvraag via: archief.heist@bibliotheek.be of 015-75.86.86.

FOTO:De kolenraper schilderde Larock tijdens zijn verblijf in Heist. Het zou in 1992 geexposeerd worden in het Vaticaan.

pierre anthonissen
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio