"Niet opnieuw van nul beginnen"

Niet opnieuw van nul beginnen

"Niet opnieuw van nul beginnen"

Print
Wie ontslagnemend koninklijk onderhandelaar Wouter Beke ook zal opvolgen, vanaf nul zal hij niet moeten beginnen. Dat hebben CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten en N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke donderdagavond in 'Terzake' op Canvas gezegd. Het debat leverde weinig meer op dan de gekende stellingen.

Bracke (foto) zei, net als zijn fractieleider Jan Jambon eerder op de dag, dat N-VA "bereid is het initiatief te nemen." Daarbij moet niet opnieuw van nul begonnen worden. "Voortborduren op het werk van Wouter", klonk het bij Verherstraeten. "Je kan deze oefening niet wegdenken", aldus Bracke, die ook op het werk van voormalig koninklijk bemiddelaar Johan Vande Lanotte wees.

"We hebben bouwstenen, maar hoe bouw je een huis?", verwees Bracke naar Beke, die eerder op de dag zei dat alle bouwstenen voor een staatshervorming op tafel liggen. "De bouwstenen liggen er al, de mortel is moed", dixit Verherstraeten.

Wie aan Vlaamse zijde in de toekomst betrokken moet worden bij de regeringsformatie, daar wou Bracke niet op ingaan. "Wie? We gaat dat doen op basis van inhoud." Maar het is een publiek geheim dat N-VA liefst de Vlaamse socialisten ziet afvallen. Voor de VRT-camera's had sp.a-Kamerfractieleider Bruno Tobback in de wandelgangen eerder gezegd dat zijn partij "beschikbaar is om met beide partijen rond de tafel te zitten."

"We willen geen verkiezingen, we willen oplossingen", herhaalde Bracke aan het slot. Hij riep op de tien weken tot aan de vakantie te gebruiken. Een volgende stap moet er een in de richting van een formatie zijn: voor Bracke geen preformateurs, verduidelijkers en dergelijke meer.

Morgen gaan de koninklijke raadplegingen verder. Gedurende de raadplegingen houdt de koning Bekes ontslag in beraad.

Beeld: Photonews

.

Nu in het nieuws