"Super Sherpa" bedwingt Everest voor 21ste keer

Een 51-jarige Nepalese bergbeklimmer heeft zijn eigen record verbroken door de Mount Everest, de hoogste berg ter wereld, voor de 21ste keer te bedwingen.

ssimons

De man, Apa Sherpa genaamd, begon toen hij 12 jaar was al materiaal en voorraden te dragen voor bergbeklimmers. Hij bereikte de top voor het eerst in 1989. Sindsdien heeft hij naam en faam gemaakt, wat hem de bijnaam 'Super Sherpa' opleverde.

Sherpa heeft nu zijn eigen record verbeterd. Hij bereikte woensdagochtend de top nadat hij de hele nacht "in perfecte weersomstandigheden" had kunnen klimmen.

Vuilnisbelt

Door de jaren heen is de Everest een vuilnisbelt geworden. Sherpa leidt een milieu-expeditie die tonnen achtergebleven afval van de berg wil rapen. Het gaat om 4.000 kilo afval op het lager gelegen deel van de berg en nog eens 1.000 kilo nabij de top.

Sherpa waarschuwt ook voor de opwarming van de aarde. Hij zegt dat toen hij de Everest voor het eerst beklom, het pad naar de top met sneeuw en ijs bedekt was. Nu bestaat het pad gewoon uit naakte stenen. Het smeltende ijs zorgde ook voor diepe kloven, die expedities gevaarlijker maken.

Dodelijke recordpoging

Dat de Everest dodelijk gevaarlijk blijft, bleek maandag nog. Toen stierf de voormalige minister van Buitenlandse Zaken van Nepal, Shailendra Kumar Upadhyay, terwijl hij probeerde de oudste persoon te worden die de top haalde.

MEER OVER Mount Everest